Výroba Cottage cheese

Kdo jej jednou objevil, už se ho nevzdá. Skvěle chutná a je dokonce i zdravý. Ale víte vlastně, jak Cottage cheese vznikl, jak se vyrábí, a jak by měl správně vypadat?


Historie vzniku Cottage cheese je poněkud mlhavá. Vypátrat první zmínku o sýru, který dnes známe pod tímto pojmem, nebylo snadné, nicméně v jistých písemných záznamech z  období počátku 17. století se dochovaly informace o zrnkovitém sýru v husté nakyslé smetaně, který se vyráběl na anglických farmách. Postupem doby se rozšířil do venkovských chalup (odtud také název Cottage), a odtud pak byl prý jen krůček na „urozené“ stoly, kde se začal těšit velké oblibě zvláště u dam. Kdo ví, zda je okouzlila chuť tohoto jedinečného sýru, či fakt, že si jej mohou dopřávat co hrdlo ráčí i pokud dbají o svůj vosí pas… Možná právě díky jejich mlsným jazýčkům si můžeme lahodnou chuť Cottage cheese vychutnávat dosud.


Původní Cottage cheese se vyráběl ze zkyslého neošetřeného kravského, ale také kozího či ovčího, mléka. A dnes? Samozřejmě pomáhají moderní technologie, nicméně klasická receptura zůstala zachována. Cottage cheese se zpracovává z kvalitního odtučněného mléka kombinací kyselého a sladkého srážení. Mléko kvasí pomocí čistých mlékárenských bakterií rodu Lactococcus a Luconostoc, které v organismu příznivě ovlivňují proces trávení.


Cottage cheese se uchovává při teplotě nižší než 8°C, čímž se bakterie mléčného kvašení udržují živé po celou dobu trvanlivosti. Technologie a podmínky výroby jsou řízené počítačovým systémem, který zabezpečuje skutečně vysokou kvalitu a hygienickou bezchybnost produktu.


A jak by měl tedy v závěru procesu vypadat? Správný Cottage cheese by měl být v prvé řadě zářivě bílý.

Hrudkovitá konzistence by měla být markantní na první pohled, zrnka sýra by však neměla „plavat“ ve smetaně – to plyne již z historického pramene , který tvrdí, že se jedná o zrnka sýru v “malé množství“ smetany.

Bylo by přece nepraktické vršit Cottage cheese na pečivo, které by se následně díky velkému poměru tekuté smetany rozmočilo, nebo dokonce smetanu vylít a použít jen zrnka sýra!

Meggle Cottage cheese veškerá popsaná technologická, vizuální i chuťová kritéria pro originální Cottage cheese splňuje! Je jemný, lahodný, má hrudkovitou konzistenci a drobná zrnka ve smetaně jemně nakyslé chuti rozhodně neplavou...

Nesporné jsou jeho dietetické vlastnosti, stejně jako příznivý vliv na trávení. Obsahuje vysoký podíl plnohodnotných mléčných bakterií, které příznivě ovlivňují obranné procesy v  organismu a mají blahodárný účinek na mikroflóru člověka.